
Euro’ya Karşı Ayakta Kalma Rehberi
Sevgili gezmek isteyip off çok pahalı diyenler;
Overlokçu ayağınıza geldi! Son zamanlarda baktım ki insanların hala puan kazandıran kredi kartları yok, uçak biletlerinden puanları işletmiyorlar konaklamalardan indirimler almıyorlar ve en çok karşılaştığım soru o parayı nasıl yetiştiriyorsun?? Kendimi şunu da yapsanıza, şuna da üye olsanıza diye bir çok kişiye anlatırken buldum, çözüm olarak da toplu duyuru yapıyorum 🙂
Öncelikle şu konuda bir anlaşalım bedavaya geziyoruz, of hiç para harcamadık falan diye bir durum yok hatta eminim ki daha uyguna mal edebilecek pek çok kişi ve fikirleri vardır. (ben de nasiplenmek istiyorum, fikirleri önden arkaya elden ele iletelim lütfen!) Seyahat etmek çok kişisel, herkesin zevkine ve eğlendiği şeylere göre değişebilen bir durum. Ben otele para vermem bir başkası için otel önemlidir, o müze gezer diğeri yemek seviyordur derken liste uzar gider. Bu sebeple kesinlikle bedava geziyoruz şöyle yapın böyle yapın demek haddime değil. Yalnızca her türlü durum ve tarza hitaben belki de çoğunuzun bildiği ancak faydasının çok farkında olmadığı bir kaç ufak “trik” paylaşabilirim.
Yazının girişinde yeterince uzun konuştuğuma göre gelişme kısmına geçebiliriz diye düşünüyorum. Öncelikle temelden giriş yapmak istiyorum. Seyahatin bir numaralı demirbaşı, her şeyiniz ona bağlı, o bir can kurtarıcı, o bir yuva yıkıcı, karşınızda ;
KREDİ KARTI!
Yıl oldu 2020, hala bakıyorum azınlıkta da olsa puan kazandıran Adios kartımızı kullanmayanlar kullansa da puanları boşa (market ve diğer harcamalara) harcayanlar var. Ne olur yapmayın etmeyin bu puanlar gezilerinizin en büyük nimeti. Biliyorum kim uğraşacak diyorsunuz ama o arada “cüzdan” uygulamasından rastgele katıl diye bastığınız kampanyalar, yıl başında hesabınıza eklenen puanlar özellikle uçak biletlerinizde 1.9 ile 2.20 arası bir kat sayıyla çarpılıyor.
Yani 300 TL değerindeki bileti 150TL puan ile alabiliyorsunuz. Yanında Setur ile Koç Ailem indirimi ve refakatçi bileti uygulaması ile oldukça avantajlı bir bilet alabiliyorsunuz diyebiliriz. Daha ayrıntılı bilgi ve detay için buyrun;
Kredi kartı sorunsalından sonra gelelim ikinci güzel yatırım aracına;
Pegasus Plus ve Miles&Smiles!
Bu iki hava yoluna da üyelik oluşturmanızı şiddetle öneririm. Ancak olayınız üyelik oluşturup kampanya döneminde indirimli bilet almak ile bitmemeli. Siz uçuşlarınızı bu üyelik hesaplarınıza ilettikçe puanlarınız birikiyor. Yine uğraşmaya değmez dediğiniz bir ayrıntı olabilir ama şahane bir kampanya döneminde bir bakmışınız kampanya+puan: uçak biletiniz bedava gelmiş olabilir. Damlaya damlaya göl oluyor neticede. Unutmadan güncel bilgiye göre Pegasus Plus üyeliğiniz için geçmişe dönük 6 aylık uçuşlarınızı puan olarak kazanabiliyorsunuz. Lütfen burada bir kahve molasıyla sizleri Pegasus üyelik sayfasına uçuşlarınızı girmeye alalım…
Bunların dışında Pegasus kampanyalarını takip etmekte ve özellikle skyscanner.com sayfasına istediğiniz uçuşlara alarm oluşturmakta fayda var.
Skyscanner sayfasında da en ucuz ay seçeneğini belirtmeden geçemeyeceğim. Seyahatinizi planlarken gitmek istediğiniz ülkelerin sezon/sezon dışı dönemleri hakkında fikir sahibi olmak ve planınızı buna göre yapmak için “en ucuz ay” mükemmel bir araç. Özellikle Uzak Doğu ve Kuzey Avrupa ülkeleri gibi ulaşım ücretinin oldukça yükseldiği noktalarda en ucuz ay seçeneği ve alarm kur ikilisiyle bir çok kampanyadan bile ucuza bilet almanız mümkün.
Bir de unutmadan şunu söyleyeyim ki; gideceğiniz yeri tek varış noktası olarak düşünerek seyahat planı yapmayın mümkünse. Bir örnekle açıklayayım mart ayında İspanya Valencia’ya gitmek istiyorsunuz. Direk Valencia’ya baktığınızda yüksek olabilecek uçak biletleri mevcut Pegasus kampanyası ya da uygun tarih eşleştirmesi ile Madrid üzerinden ulaşımla yarı fiyatına inebilir. Çünkü Madrid bileti daha ucuz ve aradaki tren ücreti oldukça düşük olacaktır. Bu şekilde 5 günlük seyahatinizde birer gece” seyahatinizin başında ve sonunda” Madrid’de konaklayarak hem farklı bir şehri gezip hem de ulaşımınızı yarı fiyatına indirerek aradaki sürenizde Valencia’da gezebilirsiniz.
Burda sizi en yakın ve kadim dostumla tanıştırmak isterim ki; omio.com
omio.com üzerinden biniş ve varış şehirleriniz arasındaki tren, otobüs, uçak alternatiflerini, seyahat süresini ve ücretlerini görebilir ve karşılaştırabiliriniz.
Uçak biletlerimizi aldığımıza göre bir diğer güzel fırsatı sunmaktan gurur duyarım. Kendisini çok seviyorum; hesabına, sitesine, kampanyalarına hayranım;
ARTIWAY!
Şimdi efendim nedir bu artıway? Harcadığınız kampanyalı her türlü internet sitesinden size belli bir oranda kazandıran bir ara web sayfası diyebiliriz. Peki nasıl işliyor? Şöyleki daimi olarak booking.com sayfası ile kampanyası var. Bu sayfa üzerinden booking.com a bağlandığınızda otel ücretinizin %4 ünü hesabınıza geri yatırıyor. 30TL alt limitini geçtikçe parayı alabiliyorsunuz.
Ya da örneğin yılbaşı hediyenizi alacaksınız. Artıway.com sayfasına giderek kampanyaları inceliyoruz ve bakıyoruz ki n11.com ile kampanyası var. Bu sayfa üzerinden bağlanarak alışveriş yaptığımızda yine anlaşması kadar para iadesi kazanıyoruz. Bu şekilde zaten hali hazırda yapacağınız alışverişlerinizden hesabınızda güzelce birikim yapabilirsiniz!
Bir artısı daha sizin davet linkinizle üye olup avantaj sağlayan arkadaşlarınızdan siz de hediye TL kazanabilirsiniz. Hatta bana da kazandırmak isterseniz buyurun linke;
https://www.artiway.com.tr/?r=5584979
Gelelim asıl meseleye;
KONAKLAMA!
Şimdi şunu dürüstçe söylemeliyim ki harcamanın kırılma noktası tam da burası! Çünkü buradaki konfor beklentiniz ve tercihleriniz seyahat bütçenizin oldukça büyük bir kısmını etkiliyor. Eğer geceden geceye başımı sokacak yerim olsun diyorsanız oldukça ucuza getirebilirsiniz, hatta ve hatta couchsurfing.com aracılığıyla gideceğiniz yerde yaşayan insanlarda ücretsiz de konaklayabilirsiniz. Ancak bu seçeneği güvenlik ve konfor tercihleriyle bir kenara koyarsak booking.com herkesin tercih ettiği bir sayfa. Burada şöyle bir nokta var ki üyeliğiniz varsa konaklama sayınız arttıkça üyeliğiniz gelişiyor ve size özel fırsat indirimleri çıkabiliyor. Ancak bazı zamanlarda otelin verdiği fiyat booking fiyatından daha uygun olabiliyor. Bu sebeple şiddetle önerim tespit ettiğiniz otele rezervasyondan önce bir mail atarak ya da arayarak fiyatını öğrenmeniz. Artıway ara bağlantımızı da unutmayalım lütfen!
Booking dışında tripadvisor.com, trivago.com , hotelscombined.com, agoda.com, hotels.com gibi sayfalarda mevcut. Çok aktif kullanmamakla beraber karşılaştırma ve yer bulamama durumunda alternatif olması açısından ideal. Tek seyahatlerde çok avantajını göremesem de eğer bir grup halinde gidiyorsanız airbnb.com da hatırı sayılır güzellikte.
Şimdi bir diğer gider kapımız;
ETKİNLİKLER!
Nedir bu etkinlikler? Müzeler, özel sergiler, partiler, festivaller vb her şeyi buna dahil edebilirsiniz. Öncelikle gideceğiniz ülkeye göre gideceğiniz dönemde neler olduğunu araştırın derim. Döndüğünüzde haberinizin olmadığı bir etkinliği kaçırdığınızı farketmeniz üzücü olabilir. Sonrasında unutmayın ki onların da fırsat sayfaları var. Yani nasıl bizim şehir fırsatı sayfalarımız varsa onlarında farklı restaurant, sergi , müze, etkinlik barındıran sayfaları var. Ufak bir google araştırması ile bu sayfalara ulaşabilir gitmek istediğiniz yerlerin biletlerini yarı fiyatına alabilir ya da beğendiğiniz bir yerde akşam yemeğinizi daha uygun bir fiyata getirebilirsiniz. Bunun dışında müze, sergi vb kültür seyahatlerinde giriş biletlerinizi internetten ve hatta mümkünse kombine olarak almak kapıdan almaktan daha avantajlı olabiliyor. Fiyat seçeneklerini değerlendirerek internetten almanız yararınıza olacaktır. Ek olarak indirim kupon kodları da olabiliyor. Gitmeden bunlara da göz atmakta fayda var.
Gelelim hayati organımıza…
CEP TELEFONU VE INTERNET!
Malum artık hepimiz internete bağımlı halde yaşıyoruz. Her ne kadar elimde turist haritası ile kaybolarak gezmeyi sevsem de sıkışık planlar için navigasyonun varlığı tartışılmaz bir fırsat! Bu durumda şöyle bir konu ortaya çıkıyor ki yurt dışında telefon kullanımı nasıl olacak? Şu an herkes tarifesini yurt dışı paketi ile kullanmaya devam etmeyi tercih ediyor. Saygı duyarım, ama burada şöyle bir ayrım var ki gitmeden önce ihtiyacınızı belirlemeniz ve ona göre tercih yapmanız sizi ek masraftan kurtaracaktır. Peki bu ne demek? Kısa seyahatlerde mevcut hattınızı kullanmak avantajlı olabilir ancak hiç görüşme yapmıyor ve sadece internet kullanmanız gerekiyorsa her gün paket satın almak yerine süreli internet paketi yapmak daha avatajlı olabiliyor. Ancak! Eğer 1 hafta, 10 gün gibi uzun süreli bir seyahatteyseniz kesinlikle yerel hat almanızı öneririm. Fiyat olarak daha ucuz ve oradaki iletişiminizi daha problemsiz karşılamanızı sağlayacaktır. Bu hatları hava alanı, çarşı pazar hatta marketlerden bile hazır hat şeklinde paketi ile birlikte alabilirsiniz. Bunun dışında ben buna bütçe ayırmam diyor iseniz gideceğiniz bir çok yerde Wifi arayışına ve mola yerlerinizi seçerken wifi seçeneğini göz önünde bulundurmaya girişebilirsiniz.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM!
Şimdi bu konu çok hassas çok dengesiz. Şöyle ki ülkesine, kişi sayısına göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Londra’da şehir içi ulaşım pahalıyken Budapeşte’de daha ucuz olabilir. Ya da bir yerde 3 günlük travel card varken diğer tarafta günlük olabilir. Bu sebeple gideceğiniz ülkeye gitmeden önce ulaşım konusuna göz atın. Eğer kalabalıksanız taksi ücretlerini de değerlendirin. Çok kişi toplu ulaşıma vereceğiniz paraya karşı taksi daha avantajlı kalıyor olabilir. Ya da uzak doğu ülkelerinde gerçekten uygun fiyata tüm günlük taksi-rehber şansınız olabilir. Bunun dışında google maps ile birlikte seçeneklerde de gelen “uber” seçeneğini unutmayın. Fiyat ve seyahat süresi detayları da artık google haritalarında mevcut.
Tabii ki bunlar çok temel bilgiler. Gidilen şehre ve talebe göre hepsinin ayrı bir dengesi var. Ancak unutmayın ki euronun tavan yaptığı şu günlerde o iki eurolar birike birike sizin bir konaklama ücretinizi çıkarabiliyor 🙂
Bunları da beğenebilirsiniz
